beregning-privat

Når du låner penge, er der forskellige faktorer, som du skal tage højde for. Det er ikke helt så enkelt, som det umiddelbart lyder, og det er ikke gratis at låne penge. Blandt andet skal du gøre dig klart, hvad dine låneomkostninger løber op i, inden du optager dit lån. På den måde skaber du et overblik og et bevidst grundlag at træffe din beslutning om et lån ud fra.

Hvad betyder låneomkostninger?

Låneomkostninger er alle de udgifter, der følger med et lån. Det betyder, at du skal være opmærksom på, at der findes forskellige udgifter, som lånet tilskrives – tilsammen udgør de dine samlede omkostninger for lånet. Låneomkostninger dækker således over det beløb, som du i sidste ende kommer til at betale tilbage, og det er derfor altid højere end den sum, du lånte i første omgang.

Beregn dine låneomkostninger

beregn omkostningerMange kigger udelukkende på rentesatsen, når de undersøger et lån og dets samlede omkostninger, for det må da være renten, der er afgørende for størrelsen af låneomkostningerne? Det er desværre ikke tilfældet, og det er dét, som kan gøre et lån forvirrende og uoverskueligt. Omkostninger for et lån er andet og mere end blot renter. Afgifter, gebyrer og stiftelsesomkostninger er nemlig en del af det beløb, du til slut skal betale tilbage – og de kan alle variere fra lån til lån.

Den laveste rente er ikke lig med det billigste lån. Når du skal beregne dine låneomkostninger, er ÅOP (årlige omkostninger i procent) særligt vigtigt for dig at være opmærksom på. Det dækker over det samlede omkostningsbeløb inklusive renter og andre udgifter og giver dig et billede af, hvad det vil koste at optage et lån, når alle låneomkostninger er medregnet.

ÅOP viser dig på den måde de samlede låneomkostninger uanset, hvordan de forskellige lån ellers er opbygget i forhold til forskellige renter og gebyrer. For selvom den månedlige tilbagebetaling er lavest ét sted, mens gebyrer og afgifter er helt i bund et andet sted, kan lånet sagtens være billigere hos en helt tredje udbyder.

Derfor kan du som en tommelfingerregel i første omgang sortere renter og udgifter fra og lede efter ÅOP.

Sammenlign ÅOP

ÅOP giver dig således gennemsigtighed i forhold til, hvilke lån der på sigt er billigst. Det er derfor altid en god idé at sammenligne de årlige omkostninger i procenter mellem de forskellige låneudbydere, så du vælger den bedste og billigste måde at finansiere dit lån på.

ÅOP kan variere meget fra udbyder til udbyder, men er ikke desto mindre nøglen i din søgning efter markedets billigste lån, fordi det angiver de reelle låneomkostninger.